Drogen of verwarmen?

vrijdag 31 januari 2020

De buitentemperaturen zijn op dit moment zo hoog dat menigeen denkt: “Verwarmen op mijn locatie/bouwwerk is niet nodig.  Prima besparing?”
Maar toch blijkt het mis te gaan bij het drogen, want het is niet koud maar wél vochtig. Hoe krijgen wij dit vocht tegen redelijke kosten uit onze bouwlocatie?  Er zijn twee mogelijkheden:

  • Wanneer de bouw niet te groot en goed af te sluiten is van de buitenlucht, kan dit prima met de bouwdrogers van Sijperda Verhuur, in combinatie met ventilatoren bij wat grotere ruimtes. Bij temperaturen vanaf 10°C werken onze drogers het meest efficiënt, bij een lagere temperatuur kan er een elektroheater bijgeplaatst worden. 
  • In geval van een grote bouw met veel ruimtes en vaak nog openstaande deuren voor aan- en afvoer is het praktischer en sneller om te drogen door middel van verwarmen met buitenlucht, met gebruik van één of meerdere indirect gestookte dieselheater(s) en ventilatoren. Het grote voordeel is dat er gewerkt wordt met relatief droge buitenlucht, eenmaal opgewarmd kan deze lucht binnen het vocht uit de lucht opnemen. Deze vochtige lucht moet weer afgevoerd worden, bij voorkeur door middel van natuurlijke ventilatie, vanuit elk vertrek indien mogelijk. Bijvoorbeeld via de ramen/raamroosters o.i.d. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur bij voorkeur 5°C tot 10°C boven de buitentemperatuur ingesteld wordt. Hierdoor ontstaat er een aangenaam werkklimaat waarbij bouwmaterialen zich beter laten verwerken. 

Bekijk het volledige aanbod van Klimaatbeheer.

Terug