Wijziging wetgeving voor opbouw en gebruik rolsteigers

dinsdag 5 december 2017

Vanaf 01 januari 2018 moet er verplicht een heupleuning aanwezig zijn voor het betreden van een platform tijdens de bouw en het gebruik van een rolsteiger.

  • Een voorloopleuning (heupleuning) is een horizontaalschoor (H-schoor) met 2 scharnierbare verlengstukken om de voorloopleuningen hoog te kunnen plaatsen
  • Door de hoogte kan er op de oude manier van opbouwen geen heupleuning op de etage geplaatst worden, met de voorloopleuning wel
  • Tijdens de opbouw wordt de voorloopleuning vervangen door twee H-schoren
  • Iedere etage voorzien van een voorloopleuning zorgt voor optimale veiligheid
  • De voorloopleuning is conform de Europese rolsteiger norm EN1004
  • Gebruiksvriendelijkheid door behoud van diagonaal- (D-schoren) en H-schoren

 

Opbouw van een etage boven de 2,5 meter:
Plaats eerst een voorloopleuning, vervolgens het platform en vanaf het platform vervang je de voorloopleuning door 2 H-schoren. Steek de voorloopleuning door naar een hogere etage.

De voorloopleuning wordt tijdens de opbouw op elke verdieping meegenomen als tijdelijke leuning en eindigt als ‘vaste’ leuning op het bovenste platform met als onderste ligger (knieregel) een H-schoor.


Er zijn ook rolsteigerfabrikanten die bepaalde H- en D-schoren vervangen door een ‘vaste’ leuning. Dit is minder flexibel in opbouw en gebruik en bovendien schadegevoelig. Sijperda Verhuur wil de flexibiliteit behouden en kiest dus voor de bovenstaande oplossing en levert twee voorloopleuningen per rolsteiger gratis extra mee. 


Terug