Graszoden leggen

Wat zijn graszoden?
Graszoden zijn gekweekte zoden op een dunne laag klei. Ze worden ook wel grasrollen of grasmatten genoemd. Graszoden kunnen het hele jaar door worden gelegd. Na het leggen van de graszoden ligt er direct een compleet gazon, onkruidvrij en na één maand bruikbaar!

Voorbereiding bodem
Allereerst moet je de aarde, waar de zoden komen te liggen, 10 tot 15 cm omspitten. Dit kun je doen met een schep, maar dit kost veel tijd en energie. Maak gebruik van een tuinfrees, met deze machine gaat het een stuk sneller. Daarnaast creëert een tuinfrees ook een gleuf, waar wortels makkelijker in kunnen groeien. Verwijder stenen en onkruid. Er kan eventuele aarde worden toegevoegd, gebruik hier een kruiwagen voor. Ook meststoffen kun je toevoegen, voor extra voeding voor de graszoden. Denk er wel aan dat je meststoffen gebruikt die geschikt zijn voor het aanleggen van een gazon en werk deze goed in de bodem. Zo voorkom je dat de wortels verbranden.

Bij een zandgrond zul je eerst een laag moeten afgraven. Lees hier alles over het afgraven van jouw tuin.

Leggen van graszoden
De graszoden kun je het beste direct na leveren leggen. Dit komt doordat de grasrollen vochtig worden geleverd. Wanneer je de grasrollen te lang laat liggen drogen deze uit en zullen uiteindelijk niet meer bruikbaar zijn. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt voor de graszoden om zich te wortelen. Voordat je de graszoden gaat leggen dien je de grond te besproeien, zodat de grond vochtig is wanneer je de graszoden gaat leggen.

De rol de grasrollen uit en zorg ervoor dat de rollen goed op elkaar aansluiten. Druk de graszoden goed aan, dit kan eventueel met een gazonwals, ook wel tuinwals genoemd. Nu alles is gelegd en goed is aangedrukt moet het gazon weer worden besproeid. Wanneer het droog weer is dien je het gazon elke twee weken te besproeien. Na een maand kun je het gazon gebruiken en genieten van de grasmat.

Het verplaatsen van graszoden
Het kan zijn dat je al over een mooie grasmat beschikt, maar deze ligt alleen niet op de gewenste plaats. Geen probleem! Graszoden kun je zelf ook gemakkelijk maken met een graszondesnijmachine. Dit is een machine die eenvoudig gras verwijdert en er graszoden van maakt. Hierdoor kun je jouw geliefde grasmat altijd verplaatsen.