Hoe plaats ik een schutting?

Een schutting plaats je al in één dag. Het is zelfs nog makkelijker met kant-en-klare schuttingdelen. Volg daarom dit stappenplan en jij kunt een schutting plaatsen!

Stap 1: Schoon en vlak maken
Zorg ervoor dat de grond schoon en vlak is, voordat je begint met het bouwen van de schutting. Dit zorgt ervoor dat de schutting rechter wordt geplaatst en het werkt een stuk prettiger met een schone grond.

Stap 2: Meten
Meet de totale lengte van het deel van de tuin waar je de schutting wilt plaatsen. Dit doe je met behulp van een landmeter. Nu kun je uitrekenen hoeveel schuttingdelen en palen je nodig hebt. Een standaard schuttingdeel is 180 cm breed. Deel de opgemeten lengte door 180 cm plus de paaldikte. Zorg ervoor dat je daar ook 1 cm extra neemt, zodat je speling hebt.

Stap 3: Het plaatsen van de eerste paal
Voor een stevige schutting raden wij palen aan van 270 cm lang, deze gaan 90 cm de grond in. De eerste paal kan tegen een muur worden geplaatst, maar ook los in de grond. Bij een eerste paal tegen een muur, plaats je een paal van 185 cm. Houd de paal van 185 cm tegen de muur en zorg ervoor dat deze waterpas is als je aftekent. Boor twee gaten in de paal, gebruik hiervoor een accuboormachine. Plaats de paal tegen de muur en boor door de gaten in de muur, maak hier gebruik van een boorhamer. Boor vervolgens de gaten zonder paal door in de muur. Schroef de paal met pluggen stevig vast. Bij een eerste paal die niet tegen de muur wordt geplaatst, start je vanaf het punt waar de schutting moet beginnen.

Stap 4: Lijn voor schutting
Span metseltouw van het beginpunt tot een eindpunt. Door de palen strak tegen het gespannen touw te plaatsen, worden de palen precies in lijn geplaatst.

Stap 5: Gaten maken in de grond voor de palen
Het is tijd om gaten in de grond te gaan boren voor de palen. Gebruik hiervoor een hulp-lat van 180 cm. Leg deze lat tegen de eerste paal aan, op deze manier heb je altijd de juiste afmeten tussen de palen. Bij gebruik van palen die 270 cm lang zijn moet de paal op 80 tot 90 cm diep worden geplaatst. Voor het maken van gaten in de grond maak je gebruik van een grondboor. Er zijn handgrondboren en machinegrondboren, de handgrondboor wordt gebruikt bij een zachte bodem en de machinegrondboor bij een harde bodem.

Stap 6: Palen plaatsen
Plaats een paal in het boorgat. De bovenkant van de paal moet precies 180 cm boven het gespannen touw komen. Wanneer je 80 cm aanhoudt, kun je de palen nog 10 cm de grond in slaan met een palenrammer of voorhamer. Bij het verankeren van de palen gaat de paal minder snel scheef staan. Zorg ervoor dat de paal waterpas in het gat komt en veranker de schuttingpaal met snelbeton. Blijf tijdens het drogen de paal in de gaten houden en zorg dat deze niet alsnog scheef komt te staan.

Stap 7: Schuttingsteunen plaatsen
De schutting steunen worden geplaatst op 5 cm en 175 cm van de bovenkant gemeten. Boor twee gaatjes van 5 mm in het midden van de paal. Het boren van de gaatjes kan worden gedaan met een accuboormachine. Schroef vervolgens de L-vormige schuttingsteunen in deze gaatjes vast aan de paal. Doe dit direct bij alle palen, zodat je alle schuttingpanelen achter elkaar aan kunt plaatsen.

Stap 8: Schuttingdelen monteren
Plaats een tijdelijke baksteen of houtenbalk waarop de schuttingschermen kunnen rusten tijdens het plaatsen van de schuttingdelen. Op deze manier plaats je alle schuttingdelen. Mocht de afstand tussen palen korter zijn dan 180 cm, zaag dan het laatste schuttingpaneel op maat.