Hoe graaf ik mijn tuin af?

Wanneer je de tuin aan het renoveren bent en dit goed aan wilt pakken, zal ook de tuin afgegraven moeten worden. Vaak is er veel zwart zand in de bodem te vinden, hier is voorheen de tuin op aangelegd. De ooit zo vruchtbare grond is onttrokken van alle voedingsstoffen, hierdoor ontstaat het zwarte zand.

Hoe diep moet ik mijn tuin afgraven?
Hoe diep je een tuin moet afgraven hangt af van wat de doeleinden zijn van je tuin. Per doeleinden worden er namelijk verschillende dieptes gehanteerd. Hier zullen wij vier doeleinden gaan behandelen: een gazon of border, een terras of tuinpad, bomen en/of coniferen en een oprit.

Een gazon of border
Wanneer je een gazon of border aan wilt leggen in je tuin, is het cruciaal om je tuin af te graven. Gras en planten hebben veel voedingsstoffen nodig, die ze normaal uit vruchtbare grond halen. Hierdoor is het altijd aan te raden de grond af te graven en naderhand met tuinaarde op te vullen. Een stuk tuin bestemt voor een gazon of border graaf je 10 tot 25 cm diep af. Dit kun je doen door een spadeschep te gebruiken, maar dit vergt veel tijd en energie. Gebruik een kleine graafmachine voor dit soort werkzaamheden. Lees hier hoe je een gazon aanlegt met graszoden.

Een terras of tuinpad
Een terras of tuinpad moet instaat zijn het gewicht van meerdere personen te kunnen dragen. Bij een terras of tuinpad ga dan uit van een diepte van 15 tot 25 cm, afhankelijk van de dikte van de tegels die er komen te liggen. Maak hier ook gebruik van een kleine graafmachine om tijd en energie te besparen. Lees hier hoe je bestrating aanlegt.

Een oprit
Een oprit wordt vaak gebruikt voor het zware gebruik. Op een oprit wil je immers met een auto kunnen rijden. Voor een oprit zal je dan ook tot 70 cm diep moeten afgraven. Voor het afgraven van deze dieptes is het aan te raden een middel- of grote graafmachine te gebruiken. Het opvullen kun je doen met ophoogzand, maar het is aan te bevelen om ook bouwpuin te storten in de bodem voor de versteviging van de oprit.

Het verwijderen van boomwortels
Het kan zijn dat je tijdens het afgraven een boomstronk of boomwortels tegen komt. Deze zul je dan grondig moeten verwijderen. Je zou ze uit kunnen graven, maar voor de echt dikke boomwortels kun je het beste een stobbenfrees gebruiken. Op deze manier worden de wortels in kleine deeltjes verwijderd.