Gazononderhoud? Stappenplan voor het perfecte gazon

Bij gazononderhoud komt het één en ander kijken. Voor niets gaat de zon op. Maar hoe krijg ik nou het perfecte gazon? Volg dit stappenplan en jij hebt komende zomer het perfecte gazon.

Stap 1: Hoe maai ik mijn gazon?
Het begint allemaal met het maaien van het grasveld. Echter dien je hier wel met een aantal dingen rekening te houden. Zo moet de temperatuur van de bodem minimaal 6 graden Celsius zijn. De eerste maaibeurt wordt dan ook in het voorjaar gedaan, wanneer de temperaturen weer aan het stijgen zijn. Daarnaast moeten de grassprieten een lengte hebben van 8 tot 10 centimeter. Zorg ervoor dat je het gras de eerste keer niet te kort maait, dit helpt bij het voorkomen van kale plekken in het gazon. Voor de eerste maaibeurt houd je ongeveer een lengte van 6 centimeter aan.

Na de eerste keer kan je de graskanten ook afsteken. Kies voor een kantensnijder, bespaar hiermee een hoop tijd en energie. Het gazon dien je vanaf mei t/m oktober wekelijks te maaien.

Stap 2: Wanneer moet ik mijn grasveld verticuteren?
In maart is het dan ook weer tijd om het gras te verticuteren. Het is belangrijk dat het gazon lucht krijgt. Het verticuteren zorgt daar niet alleen voor, maar geeft mos ook minder kans om te groeien. In augustus is het tijd om je gazon voor de tweede keer te verticuteren. Het aanschaffen van een verticuteermachine kan nogal aan de prijzige kant zijn. Al helemaal als je nagaat dat je er maar twee keer per jaar gebruik van hoeft te maken. Het huren van een verticuteermachine kan dan een uitkomst bieden.

Stap 3: Wanneer moet ik mijn gras bemesten?
Om te kunnen groeien heeft gras voeding nodig. In maart of april start je met het bemesten van het gras, oftewel op het moment wanneer het gras weer begint te groeien. Het gazon moet elke maand in het voorjaar bemest worden.

Stap 4: Wanneer moet ik gras zaaien?
In augustus dien je kale plekken bij te zaaien. Dit zou eventueel ook nog in september kunnen. Als je een nieuw gazon wilt aanleggen, begin je half april tot eind mei met zaaien. Dit kun je ook in oktober doen, echter geniet je dan pas het volgende jaar van je gazon. Je kunt er ook voor kiezen om graszoden te leggen, lees hier hoe je dat doet!

Stap 5: Heeft mijn gazon ook onderhoud nodig in de winter?
JA! Ook in de winter heeft je gazon aandacht nodig. Wees gerust, in de wintermaanden heeft het gazon het minste onderhoud nodig. Wanneer de bladeren van de bomen beginnen te vallen, zorg er dan voor dat je het grasveld bladervrij houdt. Op deze manier kan het gras ook in de koude maanden door blijven ademen. Dit kan je doen door een hark te gebruiken, maar dit kost wederom veel energie en tijd. Maak daarom gebruik van een bladblazer-/zuiger scheelt weer tijd en energie. Ook dien je in december kalk te strooien, hierdoor voorkom je mosgroei.